Fortsätt till huvudinnehåll

Tarte Flambée

Enligt legenden har denna rätt ursprungligen tillverkats av alemanniska bönder och nådde i själva verket restaurangernas menyer först på 1960-talet i samband med pizza boomen. Den framställs i vedeldad ugn i hög temperatur, vilket gör att kanterna på tarten blir så gott som brända av lågorna, därav namnet tarte flambée.




Receptet hittas på: https://amp.foodandwine.com/recipes/crispy-potato-tarte-flambee. Detta är min version av det:

Prepp-tid: 20 min (1 timme före)
Tillverkning: 40 min

Ingredienser:
7 dl mjöl + lite för att mjöla bordet
1 tsk torrjäst
Flingsalt + 2 tsk joderat salt
Peppar
2 msk sesamolja
6-10 st mandelpotatisar (beroende på storlek)
1 liten rödlök
2 msk vittvinsvinäger
1 paket bacon (kör med 2 ifall du älskar bacon)
2 burkar creme fraiche (300g)
(Tryffelolja)

Preparera degen och potatisarna ca 1 timme före. Börja med degen; blanda mjöl, jäst och joderat salt, häll i 2.5 dl varmt vatten och sesamolja. Knåda tills smeten blir jämn, täck med plast/duk och låt stå i ca en timme tills degen fördubblats i storlek. Preppa sedan potatisarna; Skär potatisarna i små tunna skivor (tex med mandolin) och blanda dem med 2 msk vittvinsvinäger och flingsalt + peppar. Låt stå i 30-60 min och sila.

Ställ ugnen på 260 grader och skär löken. Personligen föredrar jag halvmånar. Stek sedan baconen och låt den dra sig i hushållspapper.

Då degen jäst, dela den i två delar och kavla ut delarna på varsitt bakplåtspapper med lite mjöl under. Sprid ut hälften av en burk creme fraiche (ca 75 g) på ett av bottnen. Placera sedan även hälften av potatisskivorna och hälften av löken på bottnet. Gör sedan samma med det andra bottnet. Ringla lite sesamolja över båda bottnen och låt dem dra sig i någon minut innan de sätts i ugnen.

Ställ dem i ugnen i 12-15 minuter varefter fördela baconen jämt över båda bottnen. Servera med flingsalt, creme fraiche och (ifall du är som jag och älskar det) tryffelolja!

Garanterad middagssuccé och dessutom plånboksvänligt! (Denna rätt går även enkelt att tillverka som vegetarisk, byt enbart ut bacon till en ytterligare ost eller spenat eller svampar)

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Poké bowl

Det enda jag längtar efter en regning höstkväll som denna är en poké bowl på lax. Poké är en av de traditionella rätterna i hawaiianska kök, ursprungligen tillverkad på tonfisk eller bläckfisk. Poké bowl  är den lite trendigare versionen av denna rätt som blivit en "hit" även i västvärlden och kan ofta innehålla ingredienser ur varierande kök, så som sriracha eller soija. Min personliga favorit är som sagt poké på lax, inte för att jag inte skulle älska tonfisk, men jag vet att den är  utrotningshotad .  Poké bowl är busenkelt och kräver egentligen bara att man kastar ihop typ lite vad som helst. Vill man göra det pittoreskt kräver det såklart mera precision. Jag brukar äta min bowl med sriracha majonäs, vilket jag tillreder som följande: Hellman's majonäs (såklart!), sriracha, lite soija, lite fisksås. Smaka dig fram! Tips på övriga ingredienser: soijabönor, rädisor, vårlök/gräslök, purjo kan även duga och definitivt avokado. Sesamfrön skulle jag inte heller kri

Snabba semlor

Frukosten förstörd då du igen glömt fylla kylen? Ingen fara! Dessa semlor kastar man ihop på ca 20 minuter och ingredienserna finns så gott som alltid hemma. Det är dessutom något magiskt & lyxigt med att äta ungsfärskt bröd till morgonmål, så unna dig detta vet ja! Receptet lånade jag från A Stove Storys instagramkonto . Kolla in dem, de är bäst! Ingredienser (till ca 8 semlor): 2 dl havregryn 3.5 dl mjöl 1 msk bakpulver 1 msk honung En nypa flingsalt 2.5 dl vatten 0.5 dl frön, t.ex. solrosfrön, linfrön, pumpafrön Blanda ihop de torra ingredienserna och häll sedan i resten av ingredienserna. Blanda! Rulla till semlor (ca 8 st), pensla med vatten och strö över lite solrosfrön och lite flingsalt. Ställ i ugnen i 200 grader i ca 10-15 min.  Sååå gött!