Enligt legenden har denna rätt ursprungligen tillverkats av alemanniska bönder och nådde i själva verket restaurangernas menyer först på 1960-talet i samband med pizza boomen. Den framställs i vedeldad ugn i hög temperatur, vilket gör att kanterna på tarten blir så gott som brända av lågorna, därav namnet tarte flambée.
Receptet hittas på: https://amp.foodandwine.com/recipes/crispy-potato-tarte-flambee. Detta är min version av det:
Prepp-tid: 20 min (1 timme före)
Tillverkning: 40 min
Ingredienser:
7 dl mjöl + lite för att mjöla bordet
1 tsk torrjäst
Flingsalt + 2 tsk joderat salt
Peppar
2 msk sesamolja
6-10 st mandelpotatisar (beroende på storlek)
1 liten rödlök
2 msk vittvinsvinäger
1 paket bacon (kör med 2 ifall du älskar bacon)
2 burkar creme fraiche (300g)
(Tryffelolja)
Preparera degen och potatisarna ca 1 timme före. Börja med degen; blanda mjöl, jäst och joderat salt, häll i 2.5 dl varmt vatten och sesamolja. Knåda tills smeten blir jämn, täck med plast/duk och låt stå i ca en timme tills degen fördubblats i storlek. Preppa sedan potatisarna; Skär potatisarna i små tunna skivor (tex med mandolin) och blanda dem med 2 msk vittvinsvinäger och flingsalt + peppar. Låt stå i 30-60 min och sila.
Ställ ugnen på 260 grader och skär löken. Personligen föredrar jag halvmånar. Stek sedan baconen och låt den dra sig i hushållspapper.
Då degen jäst, dela den i två delar och kavla ut delarna på varsitt bakplåtspapper med lite mjöl under. Sprid ut hälften av en burk creme fraiche (ca 75 g) på ett av bottnen. Placera sedan även hälften av potatisskivorna och hälften av löken på bottnet. Gör sedan samma med det andra bottnet. Ringla lite sesamolja över båda bottnen och låt dem dra sig i någon minut innan de sätts i ugnen.
Ställ dem i ugnen i 12-15 minuter varefter fördela baconen jämt över båda bottnen. Servera med flingsalt, creme fraiche och (ifall du är som jag och älskar det) tryffelolja!
Garanterad middagssuccé och dessutom plånboksvänligt! (Denna rätt går även enkelt att tillverka som vegetarisk, byt enbart ut bacon till en ytterligare ost eller spenat eller svampar)
Receptet hittas på: https://amp.foodandwine.com/recipes/crispy-potato-tarte-flambee. Detta är min version av det:
Prepp-tid: 20 min (1 timme före)
Tillverkning: 40 min
Ingredienser:
7 dl mjöl + lite för att mjöla bordet
1 tsk torrjäst
Flingsalt + 2 tsk joderat salt
Peppar
2 msk sesamolja
6-10 st mandelpotatisar (beroende på storlek)
1 liten rödlök
2 msk vittvinsvinäger
1 paket bacon (kör med 2 ifall du älskar bacon)
2 burkar creme fraiche (300g)
(Tryffelolja)
Preparera degen och potatisarna ca 1 timme före. Börja med degen; blanda mjöl, jäst och joderat salt, häll i 2.5 dl varmt vatten och sesamolja. Knåda tills smeten blir jämn, täck med plast/duk och låt stå i ca en timme tills degen fördubblats i storlek. Preppa sedan potatisarna; Skär potatisarna i små tunna skivor (tex med mandolin) och blanda dem med 2 msk vittvinsvinäger och flingsalt + peppar. Låt stå i 30-60 min och sila.
Ställ ugnen på 260 grader och skär löken. Personligen föredrar jag halvmånar. Stek sedan baconen och låt den dra sig i hushållspapper.
Då degen jäst, dela den i två delar och kavla ut delarna på varsitt bakplåtspapper med lite mjöl under. Sprid ut hälften av en burk creme fraiche (ca 75 g) på ett av bottnen. Placera sedan även hälften av potatisskivorna och hälften av löken på bottnet. Gör sedan samma med det andra bottnet. Ringla lite sesamolja över båda bottnen och låt dem dra sig i någon minut innan de sätts i ugnen.
Ställ dem i ugnen i 12-15 minuter varefter fördela baconen jämt över båda bottnen. Servera med flingsalt, creme fraiche och (ifall du är som jag och älskar det) tryffelolja!
Garanterad middagssuccé och dessutom plånboksvänligt! (Denna rätt går även enkelt att tillverka som vegetarisk, byt enbart ut bacon till en ytterligare ost eller spenat eller svampar)
Kommentarer
Skicka en kommentar